Hurra for kvinnedagen, og ikke minst: HURRA for feminisme! 

Det er tydeligvis ikke mye som får meg til å blogge om dagen (om året), men er det NOE som kan få fingrene til å brenne over tastaturet, så er det temaer som går på likestilling. Og siden det er selveste KVINNEDAGEN i dag, så klarte jeg ikke å dy meg :) Så:

 


Lenge leve ironien ↑

Hipp hurra for kvinnedagen! Og hurra for at vi beveger oss (i sneglefart) nærmere likestilling for hvert år, selv om det etter min mening aldri burde vært et tema i det hele tatt.

  

For meg stikker feminisme mye dypere enn reglementer og lover. Alle har samme rettigheter (så vidt jeg vet) på papiret i Norge, men det betyr ikke dermed sagt at vi ikke opplever stigmatisering i hverdagen. Jeg kommer aldri til å si meg fornøyd med å bare ha samme rettigheter på papiret som mannen, så lenge jeg fortsatt hver eneste dag leser, ser, hører og opplever selv stigmatisering basert på mitt kjønn.

 

Så selv om vi har kommet mye lengre enn resten av verden, er vi fortsatt laaaangt fra likestilte i sosiale settinger, og dette er i grunnen ganske trist.

 

Jeg lengter etter en framtid der vi alle skal bli respektert i hverdagen som et individ, uavhengig om vi har livmor eller testikler. På samme vis lengter jeg etter en fremtid der ingenting forventes av oss basert på vårt kjønn. 

 

Det blir det samme som å forvente at en mørkhudet person automatisk har en rå jazzstemme, at alle kinesere er mattegenier, at hvite menn er rasister eller at alle homofile elsker å shoppe. Tro meg, alle homofile gjør faktisk ikke det. Vi VET at vi alle er forskjellige og unike, så hvorfor er det så vanlig å sette hverandre i bås basert på ytre (eller anatomiske) omstendigheter?

 

 

Jeg prøvde å finne denne teksten med en kvinne på bildet i "kvinnedagsånd". ↑ Det fantes tydeligvis ikke. I stedet fikk jeg opp dette på de to første radene: ↓

 


7 menn som sier at du er dum i hodet, noe som ser ut som en sykkelbil og noe annet tull OG: bilde av en kvinne som tydeligvis ikke vet hvordan hun skal fylle bensin på bilen sin, quote: "I have no idea what I'm doing". I rest my case..
 

Det er jo ikke rart at samfunnet er som det er. Det tar naturligvis laaang tid å vende om på alt som har med tradisjoner, kultur og det sosiale å gjøre. Det er heller ikke rart at vi lett setter folk i bås basert på kjønn, når foreldrene våre (og samfunnet) bestemmer hvordan vi skal være allerede før vi i det hele tatt har kommet ut av livmora. 

 

La oss bygge et samfunn hvor barn ikke blir satt i rosa eller blått ene og alene fordi det er en gutt eller jente. På samme vis, la oss være observante på hvilke kjønnsstigmatiserende leker vi gir barna gjennom hele oppveksten. La barna lese bøker og se filmer som heier frem alle slags mennesker. Vær gode forbilder for dem, også når det gjelder handlinger i hjemmet som fordeling av husarbeid og hvordan dere snakker til hverandre foran barna.

 


 

 

La oss alle jobbe aktivt med å åpne våre sinn og forstå at du ikke er mindre mann om du er følsom, eller mindre kvinne om du er sterk.

 

Ord som dette mener jeg oppriktig talt burde fjernes fra ordlista: "Mandig", "Chickflick" / "Jentefilm" / "Guttefilm", "Guttejente" og "Jentejente" og "Jentegutt" og "Guttegutt". Altså. ÆRLIG TALT.

 

Når vi første er i gang med ordfjerning, kan vi like så godt ta hele setninger og uttrykk ut av vår dagligtale, som for eksempel: "Be a man", "Løp som en jente", "Stop being such a pussy", "Grow some balls", "Hun/hun kjører som en kvinne", "Hun er så tøs" -mens HAN er en "Rundbrenner"..

 

Og sist, men ikke minst: La oss ene og alene dømme eller hylle hverandre ut i fra våre ord og våre handlinger.

 

Om man er kvinne, mann, homofil, lesbisk, trans, dyr eller menneske, mørk, lys, kobber, kristen, muslim, hindu, ateist, agnostiker, barn eller voksen har ingen ting å si! Det er hvordan vi behandler andre som teller. 

GRATULERER til alle kvinner, og HEIA alle MENNESKER som bare ønsker å bare være seg selv, uavhengig av rase, kjønn, religion, opphav eller art.

  

Hilsen en STOLT feminist =)

 

#feminisme #kvinnedagen #kvinner

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits