Sommerkropp, helårskropp, eller helårshelse? Hvordan få nyttårsforsettene til å gi deg helsekick?

Tradisjonen tro fylles i dag alle hoder med tanker om det nye året. I ÅR er vel året for de beste forandringene, ikke sant?

 

Det som står nedenfor her, skrev jeg faktisk i juli etter at jeg hadde lest side opp og side ned på sosiale medier om både sommerkropp og helårskropp. Jeg var rett og slett møkklei av kroppshysteriet og at så mange var ukomfortable på stranden fordi de hadde det de mente var feil utseende. Jeg har ventet med å legge det ut. Jeg var egentlig ikke sikker på om jeg burde legge det ut i det hele tatt.. Men det er vel smart å starte et nytt år med å være ærlig, ikke sant? Og det er sikkert mange der ute som lager seg nyttårsforsetter som handler om sitt eget utseende. Jeg ønsker i denne teksten å få dem som er i søken etter den "perfekte" kroppen til å tenke seg om. Kanskje påvirke dem til å justere tankegangen bak målene sine slik at man kan bli mer fornøyd med seg selv og sitt eget liv på lang sikt. 

 #Sommerkroppen, #helårskroppen eller #helårshelsa?

 

Hvert eneste nyår er det mye fokus på hvordan oppnå den perfekte sommerkroppen. I fjor derimot, ble #sk2015 videreført til #helårskroppen, med mange positive tilbakemeldinger fra treningsprofiler i Norge. Jeg synes også helårskroppen er et mye bedre begrep enn sommerkroppen, men allikevel er det fortsatt noe som skurrer for meg..

 
Aaaah.. Slike reklamer gjør at jeg mister litt troen på menneskeheten.

 

Iveren er stor etter å få vaskeballen over til vaskebrett og grevinneslengen over til en slank og definert triceps. For ikke å snakke om å omforme det som ligner på 4 flate rumpeballer under bikinitrusen, til 2 velformede rumpeballer. For hvordan kan man ellers tørre å vise seg med rak rygg på stranden? Alle andre er jo så velformede og perfekte.

 

Tull og tøys!

 

Begrepet "sommerkroppen" bidrar til at store deler av befolkningen på nyåret setter i gang drastiske tiltak som jojo-slanking og trening fra morgen til kveld, for så å bli så møkkleie av "den sunne, nye livstilen" at alt droppes når sommeren kommer. Og så går alle i samme fella igjen i januar. År etter år. Det er noe som er riv ruskende galt i dette samfunnet. Sånn sett synes jeg det er et veldig fint tiltak at ulike treningsarenaer presenterer helårskroppen. Hvorfor jojo-slanke, når en heller kan holde et sunt fokus på kroppen sin hele året rundt?

 

Problemet er at fokuset fortsatt kan virke usunt. Min personlige mening er at helårskroppen, på samme måte som sommerkroppen, kan bidra til mer kroppspress, dårligere selvtillit og en større iver etter å være perfekt. På de mange kommentarene jeg har lest om helårskroppen, så er de aller fleste beskrevet med et sunt fokus på kropp og sinn. Det er vel heller selve navnet "helårskropp" som jeg reagerer på. Helårskroppen er et begrep som jeg tror skaper uro for mange, for lets face it: fokuset ligger fortsatt på kroppen.

 

Fokuset ligger fortsatt på å få definerte muskler og skremmende lite fettprosent. Og nå skal man ha det hele året rundt. Det er mange som aldri blir fornøyde med sitt utseende, og det må være ufattelig slitsomt! I tillegg tror jeg, og dette er et avgjørende poeng:

 

Det man kunne hatt av treningslyst blir drept når man hele tiden setter treningen i sammenheng med å ikke være fornøyd med seg selv.

 

Logisk, ikke sant? Hvorfor jobbe for noe som man hele tiden har negative assosiasjoner med? Jeg mener at å få en velformet kropp aldri bør være hovedgrunnen til at man trener. Man bør trene fordi det gir kroppen og sinnet en fantastisk følelse, i hvert fall når man har kommet i gang. Man forbedrer søvnkvaliteten betraktelig og får i tillegg mye mer energi på dagen. Du merker at formen fra uke til uke forbedrer seg, noe som selvsagt gir mestringsfølelse. Slike tanker gjør at man både på kort sikt og på lang sikt får positive opplevelser av å trene. Å få en velformet kropp bør være et bonus etter alle andre positive effekter.

 

Hvorfor er det så mange som ikke klarer å være fornøyd med den kroppen de har og heller trene fordi de synes det er godt for sjel, humør og helse? Når kommer vi til det punktet at vi kan heller ha hovedfokus på å være lykkelige? På å ha et bra liv? På å finne gleden i det å være fysisk aktiv og spise variert? Tenk om vi alle kunne trene for å opprettholde en god helse? Det er tross alt en fordel å kunne løpe til bussen og å kunne måke snø om vinteren uten å få hjerteinfarkt.Tenk om vi alle når det punktet hvor vi ærlig kan si at vi trener fordi vi kjenner at det er bra for oss, IKKE fordi vi ønsker en mer definert sixpack. Jeg synes selvsagt at muskler er kjempeflott, jeg! Men ærlig talt, er det bare derfor man går på trening, så synes jeg prioriteringene er på avveie. Det finnes så utrolig mye fint med å være fysisk aktiv, og jeg tror en går glipp av alle de fantastiske fordelene og følelsene en god treningsøkt kan gi deg, hvis en kun streber etter den perfekte kroppen. For hva er egentlig en perfekt sommerkropp? Her har du løsningen: ta på deg bikini/shorts og solkrem. Ja, og et smil da. Simsalabim! Perfekt.

 
That's more like it. Faith in humanity restored.

 

Så.. hvordan er det smart å tenke her, da?

Kjenner du deg igjen her, så still deg selv dette spørsmålet: Hva er egentlig viktig i livet ditt? Er det det ytre, eller det indre? Unngå å rakke ned på deg selv om ikke alt går etter planen. Prøv heller å gi deg et velfortjent klapp på skulderen for det du faktisk klarer å gjennomføre. Treningsøkten var ikke så bra som du tenkte den kom til å bli? Javel, men det du gjorde i dag er fortsatt bedre enn ingenting! Legg fokuset på det som gir deg overskudd og glede, ikke bare kortsiktig, men i lengden. Sett deg nyttårsmål som gjør deg glad og som er sunne for deg, uansett hvilken årstid du møter. Sett deg mål som er gjennomførbare. Et forslag er å starte veldig forsiktig og lete etter det som er lystbetont, for så å videreutvikle dette etter hvert. Livet er for kort til å være en streber etter det andre mener du skal være, gjøre og få til. Du er sjefen over ditt liv, så ikke la andres forventninger styre hvordan du skal se ut og hva du skal gjøre. Det er du som bestemmer, så ta gode valg som fungerer for deg.

 

Nå er det nytt år folkens. Nytt år, nye muligheter. Er det ikke det alle sier? Kan vi ikke la 2016 være et år hvor vi forandrer tankegangen vår til å faktisk gi oss glede og overskudd på lang sikt? Ikke strebe etter uviktige ting som aldri i enden gir oss ekte glede.

 

Jeg håper du heller velger å prioritere noe jeg så fint kaller: helårshelsa. Den fokuserer på latteren og lørdagssnopet like mye som på treningsøkta. Helårshelsa fokuserer på at du skal gjøre det som gjør deg lykkelig, og at du skal finne gleden i å være fysisk aktiv, hele året rundt. Helårshelsa er å lytte til kroppen og sinnet og prioritere det som er viktig for deg. Helårshelsa er å av og til gi f*, og til tross for dette ha god samvittighet. Og så er helårshelsa selvsagt å flest ganger ikke gi f*, fordi du faktisk liker den aktiviteten du gjør! Den fine balansen, folkens. Kanskje det er et bra nyttårsmål? Le og ha det så utrolig gøy når du er fysisk aktiv at du helt glemmer å sjekke hvor mange kalorier du kvitter deg med.

 

Det er helårshelsa si, det.
Wopsideisan!

 

Håper alle får et fantastisk nytt år, med overskudd, glede og gode opplevelser. Og gledesspredende nyttårsforsetter som egentlig kan startes 365 dager i året ♥

 

#shapeupjenta #shapeupnorge #nyttår #nyttårsmål #treningsmotivasjon #motivasjon #fitness #helse #livsstil #førstejanuar #helsekick #trening #velvære #sommerkroppen #helårskroppen #helårshelsa

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits