Faren med å sammenligne seg selv med andre

Enkelte tankesett former personligheten din og hvilke verdier du har som menneske. Det bestemmer ofte hvordan hverdagen din blir og om du ser glasset halvtomt eller halvfullt. Det er spesielt én tanke jeg har fundert mye på som jeg tror gjelder de aller fleste av oss. Det har en tendens til å overskygge all fornuft og fører ofte til at man sitter igjen med følelsen av å være mindre verdt. Jeg har lyst å snakke om hvor lett det er å sammenligne seg selv med andre.

 

De fleste av oss gjør det i underbevisstheten hele dagen lang: "Skulle ønske jeg var så populær som han.", "Hvorfor kan ikke jeg også ha et så fint hus?", "Han baaader i penger..", "Hun har sååå mye bedre kropp enn meg.", "Hvorfor har ikke jeg også Tesla?!". Kjenner du deg igjen? Jeg må innrømme at jeg definitivt kjenner meg igjen med Teslaen. Spesielt fordi min gråskitne Audi fra '98 definitivt ikke virker like fancy som den splitter nye og alltid skinnende naboTeslaen i fellegarasjen..;)Å sammenligne seg selv med andre er tross alt svært menneskelig. Det er bare synd at det ofte kan gjøre reisen mot målet mer negativt ladet og dermed ødelegge opplevelsen av å jobbe mot en positiv forandring i livet ditt.

 

La oss for eksempel si at du har virkelig lyst til å bli god til å løpe. Du har jobbet mot dette målet en god stund og føler deg sprek, glad og flink mens du jogger bortover stien. Motivasjonen er på topp, og du tenker at dette går virkelig veien for deg. Så, ut av det blå, kommer det en annen person som fyker forbi deg i et mye raskere tempo. Er du den personen som ofte sammenligner deg selv med andre, gjør tankene nå helomvending. Du går fra å være en motivert og glad jogger, til en demotivert og trist jogger. Det er virkelig som om alle rasjonelle tanker forsvinner ut i løse luften. Sannheten er at du ikke vet hvordan den andre personen sitt utgangspunkt eller sine forutsetninger er. Det kan være så utrolig mange grunner til at den andre løper raskere enn deg. Kanskje han/hun har holdt på med løpeteknikk mye lenger enn deg, og derfor er i bedre form? Kanskje personen gjør intervaller, mens du denne dagen fokuserte på langdistansejogging? Eller kanskje personen nettopp hadde startet løpeøkten, og derfor ikke var så sliten som deg? Hvorfor går så mange direkte til konklusjonen at de er mindre flinke, bare fordi det virker som om andre mestrer noe bedre?

 

  

Å sammenligne seg selv med andre mener jeg personlig er en veldig uproduktiv og usunn måten å tenke på. Det retter fokuset på hva andre klarer mye bedre enn deg, og da som oftest i en negativ sammenheng. Dette tankesettet kan ødelegge så mye av reisen til målet ditt og opplevelsen av å føle mestring. Det gir rett og slett et negativt press mot å alltid forbedre seg selv, da kun fordi alle andre virker bedre.

 

Så her kommer jeg til det jeg virkelig fascinerer meg over: Alle på denne jorden har forskjellige utgangspunkt og mål, så hvorfor er det så mange som streber etter å være like? Hvorfor skal det andre klarer, være den standarden du søker etter? Du er tross alt din beste versjon når du tar utgangspunkt i deg selv, dine mål i livet og hva du mener er viktig for deg.

 


Hungeren etter å forbedre seg selv bør komme innenifra, fra dypet av sjelen. Den bør overskygge all negativitet, slik at det bare gir motivasjon og glede å bevege seg nærmere målet sitt, uavhengig av hvor langt naboen din har kommet. Den eneste du egentlig bør sammenligne deg med, er personen du var i går.

 

Det må være rom for alle fasonger og personligheter. Og det må være rom for åpenhet og forståelse for at alle er forskjellige og har ulike utgangspunkt. Alle er unike, og dette er så bra! Vi må prøve å akseptere hverandre, og ikke minst prøve å akseptere oss selv. Om vi har en splitter ny Tesla fra 2015 eller Audi fra 1998, og så da? Om personen ved siden av deg løfter 30 kg tyngre i knebøy samtidig som at du ser trippel så sliten ut, så heier jeg på dere begge! Om vi er korte, lange, runde eller smale, så har vi alle noe å bidra med. Hvordan vi enn ser ut, og hvordan vi enn er på vei til å nå målet vårt, blir vi uansett vår beste og vakreste versjon med et smil om munnen og god selvtillit. Vi må ha mer troa på oss selv og hva vi selv kan klare, uavhengig av hva andre klarer. Vi bør ta utgangspunkt i oss selv og hva som føles rett for hver enkelt. Jobb mot å være den beste versjonen av deg selv, og husk at det er du som bestemmer hva dette innebærer. Og ikke minst: hva nå enn vi vil gjøre og oppnå i livet, så bør det komme innenifra. Ikke fra naboens mestringer.

 

 

 

Ønsker du meg som Shapeup-jenta? Da blir jeg veldig takknemlig for en stemme HERDet er mulig å stemme én gang hver dag frem til 6. september. ♥

 

//Følg "Stem på Karoline som Shapeup-jenta 2015" her //

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits