10 gode grunner til hvorfor du bør gå i fjelletJeg har egentlig aldri sett på meg selv som en fjellgjeit. Det er vel kanskje fordi jeg er vokst opp på Karmøy hvor det ikke er høye fjell i nærheten. I tillegg har familien min alltid valgt seilbåttur langs den flate kysten i stedet for en innlandshytte. Så det er først i de senere årene jeg har fått øynene opp for hvor mye fjellet faktisk kan gi deg. Jeg er virkelig forelsket i denne naturen og i dette landet, og håper så mange som mulig får utnyttet den fantastiske uteplassen vi har :)

 

Her er 10 grunner til hvorfor du bør finne fram turskoene og ta deg turen opp nærmeste topp!:)

 

1 ♥ Blåbærhimmel og fjellvann.

Er det noe som er bedre enn å sette seg ned på huk og plukke friske blåbær? Jeg er typen som plukker og plukker, men på magisk vis så forsvinner de i løse luften før jeg går videre.. Skjønner ikke hvordan det alltid skjer? Og fjellvannet da! Rett fra toppen av verden. Så utrolig friskt, kaldt og godt, spesielt hvis vannet kommer rett fra en isbre. NAM<32 ♥ Frisk luft.

Her er det bare å trekke pusten godt inn og kjenne den friske luften. Ingen eksos, støy eller annen forurensing finnes her. Bare ren, kald og frisk luft. Ååå så deilig!

 

3 ♥ Sinnsro.

Når du går i fjellet er det bare deg selv, naturen og tankene dine. På fjellet blir stressfaktorer og problemer som små maur på bakken langt, langt der nede. Du er fri for bekymring og kan få sortert tankene i ditt eget tempo. På fjellet slipper du støy og mas, og hører heller på lyden av din egen pust og dine egne fottrinn, blandet med lyden fra små bekker som renner forbi og fuglekvitter. Hvis du er heldig kan du oppleve frie dyr på nært hold. Det er akkurat som om du er i din egen lille naturboble. Så stille og fredelig, så deilig for sjelen og sinnet.
 

4 ♥ God og sunn trening for alle med leddplager.

Svært mange pasienter jeg har behandlet, sverger til fjellturer. Dette gjelder spesielt de med ryggplager, men du blir også stabil og sterk i knær og hofter/bekken av å gå på tur i fjellet. Det finnes faktisk evidens for at smerter hemmer og "skrur av" kjernemuskulaturen*. Dette betyr kort sagt: jo mer vondt du har, desto mindre kontakt får du med kjernemuskulaturen din, som igjen fører til at du blir svak. Akkurat disse musklene blir godt trent når du går på tur i fjellet grunnet det ujevne underlaget du går på. Så for å oppsummere: jeg anbefaler de som har vondt i ryggen å gå på tur i fjellet!:) Det er smart å begynne med en liten tur først, for så å øke etter hvert som kroppen vender seg til belastningen.

 

5 ♥ Utholdenhetstrening.

Det er ingen hemmelighet at gange i motbakke øker lungenes anaerobe kapasitet. Det spiller liten rolle om du løper opp fjellet eller går i et roligere tempo; pulsen din kommer uansett til å øke i større eller mindre grad, og utholdenheten din bedres for hver tur du tar. (Med mindre du har ekstremt god utholdenhet fra før av. Da må du muligens kjøre intervaller opp fjellet for å hele tiden bedre din lungekapasitet.)

 

6 ♥ Du blir sterk og stabil.

Det er ikke baaare fryd og gammen å gå på tur i fjellet. Det er faktisk ganske tungt også (på en deilig måte, da). Både de indre og globale musklene blir godt trente av bakkegange. Spesielt musculus quadriceps på forside lår og gluteus maximus i setet får kjørt seg. Å gå på ujevnt underlag stiller også høye krav til stabiliserende muskler i ankler, knær, hofter og kjernemuskulaturen.

     ↑"HÆ?! Er vi ikke oppe ENDA?"

7 ♥ Utsikten.

Du kjenner lårmusklene og lungene jobber, men du vet at du snart er fremme. Snart er du i mål! Når du til slutt kravler opp den siste høydemeteren, får du verdens beste belønning: den ultimate utsikten. Du er på toppen av verden. Du har beseiret fjellet og føler deg som kongen / dronningen på haugen. Det er ingenting du ikke kan mestre nå, og denne utsikten er et levende bevis på at du faktisk klarte det. Du føler deg levende som aldri før. Endorfinene suser rundt i blodbanen og sprer gleden til hver hver celle. Svetten siler og lungene trekker heftig inn den friske lufta. Du kjenner at dette, dette er livet.

8 ♥ Symbolikk.

Jeg føler det er noe symbolsk med å gå på tur i fjellet. Du trasker og strever og puster og peser på vei opp, og når du har kommet på toppen, har du faktisk klart det! Til tross for at det var tungt, kom du deg helt opp. You did it! Det er ikke mye som slår den følelsen og gir så mye mestring.

 

9 ♥ Kvikklunsjen og appelsinen på toppen.

Er det egentlig noe som er bedre enn en velfortjent kvikklunsj eller appelsin på toppen? Da kan man bare sitte der og kikke ut i det uendelige, kjenne på livet og nyte tilværelsen. D.E.I.L.I.G. 

10 ♥ Følelsen etterpå.

Du har trasket hele veien opp og hele veien ned. Lungene smaker enda på verdens friskeste luft. Tidenes beste utsikt er som klistret på hormhinnen, og du kjenner hvor godt hver eneste muskelcelle har jobbet. Sinnet har fått ro, glede og opplading. Dette kommer du til å leve på i flere uker fremover, og du gleder deg allerede til neste tur. Du kjenner deg i ett med naturen, er klar til å melde deg inn i en turistforening og lager en sparekonto for å kjøpe hytte på fjellet. #denfølelsen. Enough said.*Kildehenvisning for at smerter reduserer aktivitet i kjernemuskulaturen:

Barker et al. (2004). Changes in the Cross-Sectional Area of Multifidus and Psoas in Patients With Unilateral Back Pain: The Relationship tio Pain and Disability. Eur Spine, ss. 515-519

Ferreira et al. (2004) Changes in Recruitment of the Abdominal Muscles in People With Low Back Pain: Ultrasound Measurement of Muscle Activity. Eur Spine, ss. 1896-1910

Hodges, P. W., & Richardson, C.A. (1996). Inefficient Muscular Stabilization of the Lumbar Spine Associated With Low Back Pain: A motor Control Evaluation of Transversus Abdominis. Spine, ss. 2640-2650

Rasmussen-Barr et al. (2009). Graded Exercise for Recurrent Low-Back Pain ? A Randomized, Controlled Trial With 6-, 12-, and 36-Month Follow-ups. Eur Spine, ss. 221-228

 

#trening #fjellet #helse #friluftsliv #norsknatur #tur #dagenstips #shapeupnorge #shapeupjenta

4 kommentarer

Maren

01.08.2015 kl.12:34

Kjempeherlige bilder, får lyst ut og nyte naturen. Kos dere masse. Jeg kom hjem fra tyrkia i natt og det er herlig å se at noen solstråler ble med oss hjem også. Ønsker deg en fin lørdag :)

Karoline Aspaas Kvinnesland

01.08.2015 kl.12:39

Maren: Tusen takk Maren! Det er godt du får lyst til å gå ut, var akkurat det jeg håpte på :) Håper du får en fin helg :)

Cathrine

07.08.2015 kl.17:46

Dette var et GØY innlegg! Elsker selv å gå i fjellet, og jeg er super enig i alle punktene du nevner :-D

Karoline Aspaas Kvinnesland

07.08.2015 kl.18:11

Cathrine: Så GØY du syntes det var gøy!!:) Håper du får en fin dag <3

Skriv en ny kommentar

hits